1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Çocuklar için sağlıklı beslenme nasıl olmalı? 8 adımda sağlıklı beslenme alışkanlığı

Çocuklar için sağlıklı beslenme nasıl olmalı? 8 adımda sağlıklı beslenme alışkanlığı

cocuklar-icin-saglikli-beslenme-nasil-olmali?-8-adimda-saglikli-beslenme-aliskanligi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklar için sağlıklı beslenme nasıl olmalı? Bu makalede 8 adımda sağlıklı beslenme alışkanlığı için önemli tavsiyeleri bulabilirsiniz…

“Ne yaparsak yapalım aile içinde bir türlü tutturamıyoruz şu beslenme işini…” cümlesini sıklıkla kuruyor olabilirsiniz. Aktif ve sağlıklı yaşamı destekleyen bir aile olmak bu sayfadaki başlığı telaffuz etmek kadar kolay olmayabilir. Damak zevkleri, sağlık sorunları ya da kişisel günlük rutinler işin içine girince ortak noktada buluşup aynı beslenme dilini konuşmak zor olabiliyor. Ama önemli olan her zaman istemek ve çabalamak değil miydi? Sadece takip etmeniz ve alışkanlık haline getirmeniz gereken birkaç faktör var. Bilinçli ebeveynlerin bilinçli çocuklar yetiştirebileceği gerçeğinden yola çıkarak bu noktada anne-babalara “yine” çok büyük görevler düştüğünü belirtelim.

Hazırlayan: Elif Gürsoy

1-Uzak durulması gerekenler

Hepimiz çocuk olduk, hepimizin şeker çikolatanın dibine vurduğu bir dönem oldu. Belki hala o tatları aradığımız anlar da oluyor. Ancak bedensel ve ruhsal açıdan sağlıkla gelişmiş çocuklar büyütmek istiyorsanız “zararlı” olarak adlandırabileceğimiz o tatlıları, ambalajlı gıdaları minimum seviyede ulaşılabilir hale getirmeniz gerekiyor. Hele ki her bir dönemin popüler şekeri ve çikolatası olduğunu, çocukların kendileri yemese bile arkadaş çevresinde görebileceğini, canının isteyip tadabileceklerini düşünürsek, onları bu tatlardan mahrum etmek bir yerden sonra kaçınılmaz olabiliyor. Tam da bu noktada olabildiğince sağlıklı olan alternatiflere yönlendirmeye çalışmak ideal bir yaklaşım.

  • Çocuklar için günlük yapılması gereken basit ve eğlenceli 10 egzersiz

2-Eğlenceli tabaklar

Çocukların dünyası hep rengarenk ve umarız ki hep de öyle kalmaya devam eder. Oyuncaklarında, giyimlerinde tüm renk çeşitliliğini ve enerjisini görmek istediğimiz çocuklar da konu ne olursa olsun ancak dikkat çekici hale geldiğinde meraklı hale geliyor. Sağlıklı beslenme konusunda renklerin geniş çaplı dünyasından yardım alabilmeniz mümkün yani… Tabaklarında sebze ve meyveleri, zeytin ya da peynir her ne varsa onların ilgisini çekebilecek şekle büründürdüğünüzde hem keyifli hem de sağlıklı öğünler tüketmek çok kolay olacak. Hatta renklerle beraber bir ebeveyn olarak yaratıcılığınızı konuşturup tabaktaki gıdaları bir araya getirip farklı şekiller çıkararak o şekilde eğlenerek tüketmesini sağlayabilirsiniz. Onlar bu eğlenceli tabakları keyifle bitirirken size de tabakta olan şekle dair bir hikaye yaratıp anlatarak iki katı etkili ve iştahlı şekilde tüketmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Hangi yaş grubu olursa olsun her çocuk kilolu olup olmamanın sağlıklı beslenme ve sporla alakalı olduğunu bilmeli…

3-Beslenme çantasına dikkat

Evdeki hesap çarşıya, pardon okula uysun mu? Tabii ki uysun! Evde sizin yönlendirmelerinizle sağlıklı beslenmeye dikkat eden okul çağındaki çocuğunuz, dersler arası beslenme saatinde de aynı düzeni devam ettirmeli. Diğer bir taraftan çocuğunuz beslenme saatinde arkadaşlarının çantalarındaki zararlı besinlere heves etmeyecek bir görüşe sahip olmalı ki bu düzen olabildiğince sağlıklı şekilde ilerleyebilsin. Ayrıca eğlenceli bakış açınızı yansıttığınız tabaklar beslenme çantasında da kendini gösterebilir! Denemekte yarar var…

4-Dengenin önemi

Sağlıklı olan her şey, her zaman gerektiği gibi sağlıklı kalmayabiliyor ve bir süre sonra faydadan çok zarar sağlamaya başlayabiliyor. Yani sağlıklı olarak algıladığınız bir besini, çocuğunuzun sınırsız şekilde tüketmesine izin veriyorsanız bu işte bir dengesizliğin meydana gelmesi an meselesi. Siz siz olun sağlıklı olan gıda her ne ise çocuğunuza gerektiği ölçüde tüketmesi gerektiğini her seferinde hatırlatın. Metabolik ya da alerjik reaksiyonlarla karşılaşmamak adına bu adıma özellikle dikkat edin.

5-Katı kurallara veda

“Yasak!” kelimesinin cezbedici bir tarafı olduğunun herkes farkında değil mi? Konu çocuklar olunca bu yasak kelimesi ters etki yaratıyor ve yasak olan her neyse daha çok yapmak istiyorlar. Aynı durum beslenme için de geçerli olduğundan biraz dikkatli bir tutum sergilemek gerekiyor. Yeme, içme vb. gibi emir kipleri onları doğru şekilde sağlıklı beslenmeye teşvik etmeyeceğinden bir sonuca varmayı da engelleyecek. Peki bu konuda nasıl bir yol izlenebilir? Yasak kelimesi çoğu zaman daha etkileyici bir hal aldığından “bu çikolata sana yasak…” cümlesini telaffuz etmek yerine daha yapıcı yönlendirmelerle başka bir öneri sunabilirsiniz. Biraz zaman ve sabır gerekebilir, şans sizinle olsun!

‘Aile boyu sağlıklı beslenmeyi keyifli bir hale getirmek tamamen ebeveynlerin kontrolünde. İşe biraz oyun biraz eğlence katın.’

6-Yaşken eğilen ağaçlar

Şu an daha bir yaşına bile basmamış bir bebeğe sahip olabilirsiniz. İçinizden daha bu kısımlara gelmeye çok var diyor da olabilirsiniz. Ama unutmayın ki zaman çok çabuk geçiyor ve yeni nesil çocukların algısı bir anda açılmaya başlıyor. Bebeklikten çocukluğa geçiş döneminde sağlıklı beslenme düzenine tüm aile olarak ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi. Ağaç yaşken eğiliyor ve çocuklar çok çabuk büyüyor. Burada ebeveynler olarak sağlıklı alışkanlıkları oluşturmaya sizin ön ayak olmanız gerekiyor.

7-Listeli alışveriş

Sağlıklı bir beslenme için sağlıklı bir mutfak düzeni olmazsa olmazlardan. Aile boyu sağlıklı bir şekilde beslenmek istiyorsanız tüketmemeniz gereken, zararlı ya da size iyi gelmeyecek, tüketilmediğinde ziyan olacak gıdalardan uzak durmalısınız. Bunun için de markete giderken aslında ne alacağınızı bilerek gitmeniz oldukça avantajlı hale geliyor. Hem gereksiz yere harcama yapmamış oluyor hem de sağlığınızı önemsemiş oluyorsunuz. Bir de ufak bir hatırlatmamız var. Markete aç gitmeyin, iştahınızın size hissettireceği suçluluk duygusunun önüne hızlıca geçin!

8-Heveslendirici etkinlikler

Tamam, her şeyi ebeveyn olarak sizden beklemeyelim. Sadece bakış açınızı farklı bir yöne doğru çekerek topu başka taraflara atmış olalım. Mesela atölyelere ya da gıda kuruluşlarına… Özellikle de onların gerçekleştirdiği yemek kursuna benzer etkinliklerine. Size düşen göreve dönelim. Web tarayıcınızdan çocuk ve yemek eğitim, atölye ya da kurs gibi anahtar kelimeleri girip uygun etkinliği bulmak sizin göreviniz! Sonraki adım ise çocuğunuzu bu etkinliğe katılmak için ikna etmek. İkna etmeye çalışırken odağında eğlencenin olacağının belirtmek ve diğer bir yandan farklı bir dünyaya ait bilgiler öğrenebileceğini de aktarmak. Biz size inanıyoruz, başarabilirsiniz.

İLGİLİ İÇERİKLER

  • Sağlıklı beslenmek ailede başlar
  • Sağlıklı beslenmenin 4 hali ve 4 leziz tarif
  • Online eğitim alan çocuklar için 12 adımda sağlıklı beslenme rehberi


İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuklar için sağlıklı beslenme nasıl olmalı? 8 adımda sağlıklı beslenme alışkanlığı
Yorum Yap

444 SEO Reklam Yazılım Tasarım London Smartic Pro Agency Kurumsal SEO Hizmetleri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İzmir Tempo ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!