Hashimoto Tiroiditi nelere sebep olur? Tedavisi nasıl yapılır?

hashimoto-tiroiditi-nelere-sebep-olur?-tedavisi-nasil-yapilir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzun süren veya giderek artan halsizlik, üşüme veya unutkanlık gibi şikayetlerinizin nedeni Hashimoto Tiroiditi olabilir. İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi M. Genco Erdem, kadınlarda erkeklere oranla 5-10 kat daha fazla görülen bu hastalığın genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığını söyleyerek, hastalıkla ilgili bilgiler paylaştı.

Boynumuzda, soluk borumuzun önünde yer alan, kelebek benzeri şekilli, metabolizma hızımızı ayarlayan tiroid hormonlarını salgılayan organa tiroid bezi deniyor. İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi M. Genco Erdem, Hashimoto (Haşimoto) Tiroiditinin ilk kez 1912 yılında Japon tıp doktoru Hakaru Hashimoto tarafından tanımlanan, vücudun savunma hücrelerinin vücudun kendisine zarar verdiği durum olan otoimmün bir hastalık olduğunu söyledi.

HASHİMATO TİROİDİTİ NELERE SEBEP OLUR? *

Dr. Öğr. Üyesi Erdem, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi;

Hashimoto Tiroiditinde vücudun en önemli savunma hücrelerinden olan lenfositler, tiroid bezine hücum eder ve tiroid bezi işlevini yitirene dek saldırmayı sürdürür.  Bu esnada kanda dolaşan Anti-TPO ve Anti-Tiroglobulin antikorların neden olduğu hasar da tiroid bezini giderek daha küçük ve işlevsiz bir hale getirir. Hashimoto hastalığında, tiroid bezi yavaş yavaş devam eden hasar nedeniyle yıllar içinde küçülerek adeta yok olur. Sonuç olarak tiroid hormonlarının olması gerekenden az salgılandığı “hipotiroidi” tablosu ortaya çıkar: Hareketler ve konuşma yavaşlar, yüzde, ellerde ve ayaklarda ödem ortaya çıkar, dilde büyüme olur, cilt kurur, vücut ısısı düşer, kalp hızı yavaşlayabilir, özellikle küçük tansiyonda yükselme görülür, hasta depresif bir ruh haline girer, hafıza ve diğer düşünsel fonksiyonlar geriler. Hashimoto Tiroiditi, hipotiroidinin en sık nedeni olduğundan önemini korumaktadır.

GENETİK FAKTÖRLER ETKİLİ

Beyaz ırkta Hashimoto Tiroiditi görülme oranı yüzde 5’e yakındır. Hashimoto, kadınlarda erkeklere oranla 5-10 kat daha fazla görülür. Hashimoto Tiroidi’nde genetik geçiş önemli oranda mevcuttur; birinci derece akrabalarında Hashimoto Tiroidi olan kişilerde ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle tip 1 şeker hastalığı, romatoid artrit, B12 vitamini eksikliği ile gözlenen kansızlık veya farklı otoimmün hastalıklara sahip bireylerde daha sık gözlenir.

TEDAVİ VAR İYİLEŞME YOK

Hashimoto Tiroiditi, tanısı alan bir hasta, bu hastalığın genellikle ömür boyu tedavi gerektiren bir hastalık olduğunu bilmelidir. Yapılacak tedavi, tiroid yetersizliği (hipotiroidi) gelişmişse vücuda dışarıdan tiroid hormonu vermektir. Sevindirici olan haber ise bu tedavi ile tiroid hormonu yetersizliğinin vücuttaki negatif etkilerinin tamamen ortadan kaldırılabilmesidir. Son yıllarda kanında düşük selenyum düzeyi saptanan hastaların günde 100-200 mikrogram selenyum almalarının hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceği düşünülmektedir. İyotlu tuz kullanımı konusunda pek çok tartışma olsa da selenyum takviyesi eşliğinde iyot alımının pozitif etkileri olduğu son on yılda yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Selenyum eksikliği olan hastalarda ise bu eksik giderilmeden iyot kullanımı hastalığın şiddetini artırabilir.

ŞİKAYETLERİ DİKKATE ALIN

Uzun süren ve giderek artan halsizlik, üşüme veya unutkanlık gibi şikayetlerinizin nedeni Hashimoto Tiroiditi olabilir. Hastalıklardan korkmak ya da görmezden gelmek bir çözüm değildir. Her kronik hastalık gibi Hashimoto Tiroiditinde de doktor kontrolünde olmak çok önemlidir. İç hastalıkları uzmanınız sizi doğru tanı ve tedavi yöntemleri eşliğinde sağlıklı yaşama yönlendirecektir.

HASHİMATO HASTALARI NE YEMELİ, NE YEMEMELİ? *

Hashimoto hastalığında pek çok diyet denenmiş olsa da %100 işe yaradığı saptanan bir beslenme programı henüz yoktur. Bununla birlikte tıbbi literatürde yer alan birkaç yayının işaret ettiği glutensiz diyeti deneyen hastaların büyük çoğunluğu, faydalandıklarını belirtir. Gluten; buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bitkisel bir proteindir. Özellikle ekmek, makarna, bulgur, irmik, kek, pasta, börek gibi hamur işleri ile buğday ve arpa içeren içeceklerde gluten bulunur. Yine tahılsız diyet deneyen ve fayda gördüklerini söyleyenlerin sayısı da az değildir.  Taş devri diyetinin yanısıra şekersiz veya düşük glisemik indeksli beslenme de denenmiş olsa da belirgin bir faydası gösterilmemiştir.

İLGİLİ İÇERİKLER

  • Hashimato tiroiditi hastalığı nedir? Çocuklarda neden olur?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hashimoto Tiroiditi nelere sebep olur? Tedavisi nasıl yapılır?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İzmir Tempo ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!