Özel okullar yeni eğitim döneminde yüzde 30-40 zam yapmayı planlıyor

ozel-okullar-yeni-egitim-doneminde-yuzde-30-40-zam-yapmayi-planliyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CEMRE NUR KARACA

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin açıkladığı en yüksek yüzde 62,98’lik açıklamanın ardından gelen düzeltme akıllarda soru işareti bıraktı.

TÖZOK’un ikinci açıklamasında ise ilk açıklamanın yönetmeliğe atıf yapılarak belirtilmiş bir açıklama olduğu söyleyerek, “Özel okul ücretleri, TÜİK tarafından ilan edilen oranlar dikkate alınarak MEB Özel Eğitim Kurumları Yönetmenliğine uygun olarak düzenlenecektir” ifadelerini dile getirdi.

Öte yandan özel okul sektör temsilcileri Bloomberg ht’ye yaptığı değerlendirmede artan maliyetleri işaret ederek 2022-2023 eğitim öğretim yılında yüzde 30-40 oranında zam yapmayı öngördüklerini dile getirdi.

Eğitim girişimcisi Ümit Kalko, özel okulların enflasyondaki artış va asgari ücrete gelen zamla beraber, maliyetlerin neredeyse 5 katına çıktığını söyledi. Ümit Kalko sözlerine şöyle devam etti; “Asgari ücrette gelen artış öğretmenlerin ücretlerine mecburen zam yapmamızı gerektiriyor. Ama gelirlerimiz artmıyorken giderlerimizde büyük bir artış var. İkincisi gıda maliyetleri çok ciddi arttığı için yemek maliyetlerimiz de arttı”

“Kırtasiye ürünü dediğimiz malzemelerde ciddi artışlar var. 15 TL’ye aldığımız bir A4 kağıdı bile bugün 75 TL’ye satılıyor. Tüm bu süreçlerden dolayı da önümüzdeki yılla alakalı yapacağımız maliyet hesaplarımızı çok dikkatli yapıyoruz. Benim gördüğüm sektörde kabul görülmüş yaklaşık zamların yüzde 30 ile 40 bandında olacak gibi gözüküyor” açıklamalarında bulundu.

“Maliyetlerimizde yüzde 40’a yakın artış var”

Girne Koleji CEO’su Dilek Cambazoğlu, asgari ücrete gelen zamla birlikte öğretmen maaşlarıyla asgari ücret arasındaki makas daraldığından zam yapmak mecburiyetinde kaldıklarını söyledi. Cambazoğlu” Asgari ücrete gelen artış okullar içerisinde bir kaosa sebebiyet verdi. Asgari ücret 4250 TL civarına çıktığı için öğretmen maaşlarına benzer bir rakam aslına bu. Dolayısı ile öğretmenler de zam istiyorlar haklı olarak. Daha düşük kalifiyeye sahip olan kişilerle ortalama aynı maaşı almak istemiyorlar”

“Maliyetlerimizde yüzde 40’a yakın artış var. Sözleşmeler yapıldığı için dönem ortası veliye bir şey yansıtamıyoruz ama önümüzdeki dönemi planlarken yapacağız. Bir de erken kayıt dönemi de yaklaşıyor. Türkiye Özel Okullar Derneği’nin açıkladığı % 62,98’lik zam oranı doğru değil. Evet kurumlar çok ciddi zam oranlarıyla karşı karşıya ama birazda velinin yanında olmak lazım. Dolayısıyla velileri de dikkate almamız gerekiyor. Tüm bunları göz önünde bulundurarak zam oranının yüzde 40 civarında olması gerekir” dedi.

Yiğit okulları Genel Müdür Yardımcısı Derya KARGILI eğitimin sürdürülebilmesi ve okulların zarar görmemesi adına 2021 yılında artan maliyetleri yeni eğitim ve öğretim döneminde yansıtacaklarını söyledi. Derya Kargılı “kağıt masrafları, bina giderleri, personel giderleri gibi alanlarda ciddi zamlar ve maliyet artışları söz konusu oldu. Geçtiğimiz yıl ki ekonomik tabloya baktığımızda bu maliyetler tabii ki velilere yansıtılacaktır. Okulların ayakta kalabilmesi için eğitimin sürdürülmesi için bunlar tabii ki velilere yansıtılacaktır. Özel okullarda yıllık artış oranları ÜFE ve TÜFE’nin ortalaması ve artı 5 puan şeklindedir. Yüzde 30-40 civarında bir zam gündemde olacaktır.

“Yüzde 62,98’lik zammı doğru bulmuyoruz velileri düşünmek gerekiyor”

Eğitim girişimcisi Ümit Kalko maliyetlerin arttığını ama velileri de zor durumda bırakmamak gerektiğini söyledi Kalko, “geçtiğimiz günlerde Türkiye Özel Okullar Derneği’nin açıkladığı % 62,98’lik zam oranı gerçekten de yanlış anlaşıldı. Bu rakam tamamıyla başka bir varsayıma dayalı bir rakam. Böyle bir zam yapma hakkı olsa bile gerçekçi olduğunu düşünüyoruz. Evet maliyetler arttı ama velilerin yanında olmamız gereken bir süreçten geçiyoruz. Onun için de özel okulların biraz anlayışıyla bu süreci hep birlikte daha güçlü bir şekilde bitireceğiz” dedi.

Girne Koleji CEO’su Dilek Cambazoğlu Türkiye Özel Okullar Derneği’nin açıkladığı % 62,98’lik zam oranını gerçekçi bulmadıklarını söylerek; bu oran gerçekten gerçekçi bir oran değil. Velilerimizi de düşünmemiz gerekiyor. Bu süreçte herkes zor zamanlardan geçiyor iki tarafı da mağdur etmeden uygun bir oranda zam yapılması en doğrusu” dedi.

“Sözleşmelerimizi güncelleyemiyoruz”

Eğitim girişimcisi Ümit Kalko, okul giderlerinin neredeyse 5 katına çıktığını dile getirerek, “Ülkemizin yaşadığı enflasyonist süreçlerden sonra özel okullar olarak çok ciddi maliyet artışıyla karşı karşıya kaldık. Yaşadığımız birinci öncelikli sorun ise daha önce yapılan sözleşmeleri yenileyememek. Sözleşmelerimiz 2021 yılı başında yapıldığı için rakamları değiştiremiyoruz ama maliyetlerimiz çok ciddi arttı.”

Girne Koleji CEO’su Dilek Cambazoğlu , özellikle gıda fiyatlarındaki yükselişin de özel okul maliyetlerini oldukça arttırdığını söyledi Cambazoğlu, “Çok ciddi maliyet artışlarıyla karşı karşıyayız. Hem yemek maliyetlerinde ciddi artışlar var. Yemek firmaları çok zorlanıyorlar ve sözleşmeleri yeniletmek istiyorlar. Özel okullarda yemek şirketlerinin sözleşmelerini revize etme ve artan fiyatları karşılamak durumundalar. Bu ciddi bir maliyet. Ama velilere şuanda maalesef yansıtamıyoruz.” açıklamalarında bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Özel okullar yeni eğitim döneminde yüzde 30-40 zam yapmayı planlıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İzmir Tempo ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!