Soğan neden göz yaşartır? Soğan doğrarken göz yaşarmaması için 9 öneri

sogan-neden-goz-yasartir?-sogan-dograrken-goz-yasarmamasi-icin-9-oneri
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Soğan, yemeklere sadece lezzet katmasının yanı sıra aynı zamanda sağlık açısından da önemli faydalar sağlar. Soğanlardaki yüksek allil sülfür konsantrasyonları, kalp hastalığı ve kanserle mücadelede destek sağlayabilir. Soğanlar sağlıklı bir bağırsak için inülin kaynağıdır. Aynı zamanda C vitamini, lif ve manganez kaynağıdır. Peki, soğan neden göz yaşartır? Bu makalede bu sorunun yanıtına bakıyoruz, soğan doğrarken göz yaşarmaması için 9 öneriyi sıralıyoruz.

SOĞAN NEDEN GÖZ YAŞARTIR? *

Öncelikle soğan neden göz yaşartır? University of Illinois Extension’a göre bunun nedeni şudur: Bir soğanı kestiğinizde, hücre duvarları zarar görür ve havaya yüzen propanethial-S-oksit adı verilen bir kükürt bileşiği açığa çıkar. Bu bileşik su (gözyaşı) ile temas ettiğinde sülfürik aside dönüştürülür, bu nedenle batma hissi ve ardından gözyaşı üretir.

Bu durumun nedeni hem soğanın hem de gözün savunma mekanizmaları.

Çünkü soğan, mikroplar ve böceklere karşı biyokimyasal savunma mekanizmasını harekete geçirerek bir enzim salgılıyor (Soğanlar yer altında olgunlaşır ve orada kökleri, yumruları ve soğanları kemirmeyi seven tarla fareleri gibi canlılar yaşar. Soğanlar büyürken aç hayvanlardan korunmak için tasarlanmış bir savunma mekanizması ile donatılmıştır) Bu enzimler, soğandaki sülfidleri parçalayarak sülfür oksite dönüştürüyor. Sülfür oksit ise havada hızla yayılıyor göze ulaştığında göz yaşına neden oluyor. Çünkü, vücut da bir savunma mekanizması olarak gözdeki yabancı maddeleri temizleyebilmek için gözyaşı salgılamaya başlıyor.

SOĞAN DOĞRARKEN GÖZYAŞI DÖKMEMEK İÇİN 8 ÖNERİ *

Peki, soğan doğrarken gözyaşı dökmemek için ne yapılabilir?

1- ABD Ulusal Soğan Derneği, “Soğanları 30 dakika soğutun. Ardından, üst kısmı kesin ve kök ucunu sağlam bırakarak dış katmanları soyun. Kök ucu, gözlerinizi yaşartan en yüksek sülfürik bileşik konsantrasyonuna sahiptir” diyor.

2- Keskin bir bıçak kullanın. Bıçak ne kadar keskin olursa, soğana o kadar az zarar verilir ve bu havaya karışan bileşiği azaltacaktır.

3- Soğan göz yaşartmasını azaltmak veya ortadan kaldırmak için soğanın kendisindeki sülfürik asit bileşiklerini azaltmak bir yöntem olabilir. Bunu yapmak için soğanınızı kesmeden önce bir kase buzlu suda 30 dakika soğutmayı deneyin.

4- Bazı insanlar soğanı soğuk suya batırarak kesmeyi de tercih eder. Ancak ıslakken yağa atarsanız cızırdayacaklarını unutmayın.

5- Bıçağı ıslatmak da bir çözüm olabilir.

6- Soğan hazırlarken havanın dolaşması için bir vantilatör çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Havalandırma sağlayan bir davlumbaz altında çalışmak da yardımcı olabilir.

7- Bir diğer formül ise gözlük gibi göz koruması kullanmak.

8- Bir iddia ekmeğin soğan buharını emeceği teorisine dayanarak, keserken ağzınızda bir parça beyaz ekmek bulundurmayı önerir. Bu yöntemin çalışacağına dair bir kanıt yok, ama denemeye değer.

9- Soğan doğrarken gözlerinize dokunmamayı unutmayın. Ve işiniz bittikten sonra ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Soğan neden göz yaşartır? Soğan doğrarken göz yaşarmaması için 9 öneri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İzmir Tempo ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!